Combatem el feixisme internacionalment: Brasil, Líban i el món d’internet

Dimarts 23 de novembre, com a part del I Fòrum Internacional Youth Act!, va tenir lloc la sessió de debat ‘Combatem el feixisme: experiències internacionals, perspectives diverses’, en format híbrid -presencial i en línia.

La xerrada va comptar amb la participació d’activistes que combaten el feixisme des de diferents indrets: Proyecto Una, a Catalunya, Tainah Pereira, de Mulheres Negras Decidem al Brasil i Tarek Serhan, del Moviment YouStink al Líban. La sessió va ser moderada pel col·lectiu de comunicació contra el poder Cuellilargo, concretament pel Pol Andiñach, autor del llibre ‘Tothom pot ser Antifa’. 

Aquesta sessió es va centrar a analitzar l’avenç del feixisme a escala global, aterrant-ho a la situació que es viu a indrets tan diferents com Catalunya, Brasil o el Líban. També va consistir a veure quines apostes i propostes hi ha des dels diferents moviments, col·lectius i espais antifeixistes que lluiten dia a dia contra aquest avenç. 

Un dels llocs on es dona aquesta lluita, cada dia més, és a les xarxes socials i l’espai -global- d’internet. És en aquest camp de batalla on lluita prioritàriament Proyecto Una. El col·lectiu de comunicació identifica com el feixisme és una reacció des de dins del capitalisme a uns avenços socials en què el moviment feminista i LGTBIQ+ ha tingut un clar protagonisme. Entenen que com a reacció a aquest avenç l’antifeminisme -no tan sols el masclisme- és un dels marcs d’articulació de l’extrema dreta global avui en dia. 

El combat antifexista al Líban i Brasil:

D’altra banda, la Tainah ens explicava que a Brasil es viu una guerra contra el feixisme: una guerra de narratives i de projecte polític. Per un cantó trobem un projecte basat en l’equitat, la diversitat i la sostenibilitat, mentre que per l’altre trobem un projecte per a uns pocs, excloent, basat en la llibertat individual i un projecte que comporta la destrucció de tot (la gent, la natura, etc.). 

En Tarek Serhan, per la seva part, va exposar la situació límit social i econòmica que es viu al Líban (moneda molt depreciada, alt endeutament, etc.). Fins i tot, els partits que es consideren d’esquerres tenen pràctiques i discurs que sovint tendeixen a l’extrema dreta. Segons ell, [el que veiem al Líban] “és una imatge clara de com el feixisme entès des d’un sentit ampli està afectant les nostres vides [dels libanesos i les libaneses] dia a dia”. 

Per concloure…

Pel seu cantó, Cuellilargo, que va moderar, va cloure recuperant la idea de la Tainah de la necessitat de tenir una idea del futur que volem i posant de manifest que des de l’antifeixisme defensem un món on totes les persones són acceptades amb la seva manera de ser i es defensa que totes tenen la llibertat, la seguretat i les condicions materials cobertes. També va reivindicar que estem en el lloc correcte de la història i defensem un món on hi cabem totes, un de molt més atractiu que aquell que volen o imaginen els que difonen l’odi i la intolerància. Combatem el feixisme!

QUÈ ÉS YOUTH ACT!? QUÈ ÉS YOUTH ACT!? QUÈ ÉS YOUTH ACT!?