El projecte Youth Act! no seria possible sense l’impuls i la participació de les 10 parelles inicials formades cadascuna d’elles per una persona jove dels moviments socials o associatius i una persona jove vinculada a l’acadèmia. La unió d’aquests perfils, a primera vista tan allunyats, ha estat clau en tot el procés participatiu, en paraules del Pol de la Torre, participant de Youth Act!, el projecte ha estat “un punt de trobada entre dos mons que semblen molt llunyans”. Aquest treball conjunt ha nodrit perfectament les diferents qüestions que sorgien en cada eix des de les seves respectives posicions, experiències i militàncies. De la mateixa manera que el bagatge o origen de cada component de la parella era dispar, també era complementari perquè els unia el fet de ser joves interessats en la temàtica de cada eix.
Gràcies també a la coneixença que va tenir lloc a la sessió d’impuls, les parelles s’han trobat i han treballat durant tot el procés de forma compenetrada. Youth Act!, segons Lahbib, participant del projecte, ha proporcionat diferents espais de debat on la joventut pot dialogar i veure quines son les seves necessitats i reivindicacions i sobretot accions a dur a terme per poder combatre les problemàtiques actuals que tenim a la societat.
Les parelles també han destacat la potencialitat del projecte per poder connectar aspectes locals amb problemàtiques globals. La Eréndira, una de les impulsores de l’eix sobre racisme, comentava que Youth Act! té la potencialitat de fer una visió crítica local pero alhora connectar-la amb qüestions globals tot i que separar-les ha estat molt difícil en alguns casos per què parteixen del mateix.
Tot i així, les joves impulsores son optimistes amb el present i futur que tenen per davant seu i és que com diu el Pol, impulsor de l’eix Models Educatius, “cal fer incidència, Roma semblava eterna i al final va caure. Si comencem a incidir, a ser més fortes i a agrupar-nos hi ha marge pel canvi”. De la mateixa manera, la Marina, impulsora de l’eix de Feminismes i LGTBI+ comenta que “hi ha marge de maniobra perquè hi hagi un canvi, la solidaritat entre nosaltres existeix”.
Les participants creuen que el fet d’ajuntar-se, debatre i compartir ha estat potent perquè ha obligat a pensar en coses que a vegades per falta de temps no es pot parlar, sobretot en l’àmbit juvenil. Des de Youth Act! hem volgut proporcionar un espai de debat i reflexió liderat per persones joves amb l’objectiu d’omplir de contingut i propostes certes problemàtiques i reptes que encarem actualment. En paraules de l’Ona, impulsora de l’eix sobre Models educatius, “no ha estat un debat estèril, és un debat encarat cap a la transformació i la lluita i la presa de consciència”.